Blogginnlegg -
Fagarbeiderne i barnehagen er en glemt ressurs
En mer målrettet satsing på fagarbeiderens medvirkning kan bidra til økt kvalitet i det pedagogiske arbeidet, redusert arbeidspress og bidra til større stabilitet i personalgruppen, mener fagansvarlig i MedLearn, Anette Hegna Gundersen. Kanskje vil flere søke seg til barnehagelærerutdanningen hvis de ser at de vil møte kollegaer med verdifull praktisk erfaring og høy faglig trygghet som kan støtte, supplere og inspirere?
– I en tid hvor barnehagesektoren står overfor en kraftig nedgang i søkertallene til barnehagelærerutdanningen, er det viktigere enn noen gang å ta i bruk all den tilgjengelige kompetanse vi har for å sikre kvalitet i tilbudet til barna, mener Anette.
Fagarbeidere med utdanning som barne- og ungdomsarbeidere representerer en stor og verdifull ressurs i barnehagen — men deres kompetanse blir i altfor liten grad systematisk anerkjent og benyttet.
Fagarbeidernes kompetanse bør ikke ses som en trussel mot barnehagelærerens rolle, men som en mulighet for å skape et styrket fagmiljø med ansatte som utfyller hverandre.
Et sentralt tiltak er å gi fagarbeidere et tydeligere og mer systematisk fagansvar i prosjektarbeid og temaperioder. Når de får lede aktiviteter innenfor områder de har særlig interesse og kompetanse i og en særlig interesse for, som for eksempel fysisk aktivitet, forming, natur eller lek — skapes engasjerende opplegg med høy faglig kvalitet.
– Dette gir barna et rikere pedagogisk tilbud, og kan avlaste barnehagelærerne på en god måte.
Fagarbeidere er tett på barna i løpet av hele dagen og gjør seg mange verdifulle observasjoner. Deres perspektiver bør i langt større grad inngå i det systematiske vurderingsarbeidet i barnehagen. Aktiv deltakelse i vurderingsarbeidet styrker både fagarbeidernes rolle og barnehagens evne til å møte barnas behov.
Når fagarbeidernes erfaringer og idéer får plass i det pedagogiske arbeidet, blir samarbeidet i personalgruppen bedre og barnehagens praksis mer helhetlig.
Fagarbeidere med fagskoleutdanning står styrket og solid i å utøve det pedagogiske arbeidet som barnehagelærerne planlegger for. Dette skaper en gjensidig respekt og anerkjennelse av yrkesgruppenes kompetanse og bidrag.
Et viktig, men ofte oversett tiltak for å styrke barnehagens samlede kompetanse, er å gjøre fagskoleutdanningene bedre kjent blant både ansatte og ledere. Til tross for at disse utdanningene er utviklet i tett samarbeid med sektoren og dekker områder der det er dokumentert behov for økt kompetanse, er kjennskapen til dem fortsatt lav.
– Mange fagarbeidere er ikke klar over at disse tilbudene finnes eller hvordan de kan søke, og flere ledere fremstår lite proaktive i å informere og tilrettelegge for videreutdanning. Dette kan skyldes at også ledere mangler innsikt i hvilke fagskoletilbud som finnes og hvilken relevans de har for barnehagens praksis, påpeker Anette.
Resultatet er at verdifulle utviklingsmuligheter forblir uutnyttet, både for den enkelte fagarbeider og for barnehagen som helhet.
For å møte sektorens økte krav til kompetanse og kvalitet, er det avgjørende at arbeidsgivere tar et mer aktivt ansvar for å løfte fram fagskoleutdanning som en tilgjengelig og relevant vei til faglig utvikling. Til slutt må vi legge til rette for videre utvikling.
– Fagarbeidere bør ha like muligheter som pedagoger til å øke sin kompetanse. Dette legges det også opp til i regjeringens nye system for kompetanse- og karriereutvikling i barnehager og skoler, avslutter Anette.